суббота, 11 апреля 2020 г.

Охорона і захист лісу

Урок № 27

Тема: Організація охорони лісів. Лісовий кодекс України

План
1.Організація лісозахисту
2.Завдання  та функції державної лісової охорони
3. Лісовий кодекс України


Лісове законодавство передбачає охорону лісів від незаконних дій громадян, підприємств, установ та організацій, а також біологічний захист лісів від шкідників і хвороб, інших шкідливих чинників, що впливають на санітарний стан лісових ресурсів.
Відповідно до ст. 86 ЛК України організація охорони і захисту лісів передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на їх збереження від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників і хвороб.
Власники лісів і постійні лісокористувач і зобов'язані розробляти та проводити в установлений строк комплекс протипожежних та інших заходів, спрямованих на збереження, охорону та захист лісів. Перелік протипожежних та інших заходів, вимоги щодо складання планів цих заходів визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері лісового господарства, органами місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень. Захист лісів від шкідників і хвороб забезпечується шляхом систематичного спостереження за станом лісів, своєчасного виявлення осередків шкідників і хвороб лісу, здійснення профілактики виникнення таких осередків, їх локалізації і ліквідації. Забезпечення охорони і захисту лісів покладається на центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, та органи місцевого самоврядування, власників лісів і постійних лісокористувачів.
Великого значення для охорони лісів набуває ведення Зеленої книги України. Відповідно до Положення про Зелену книгу України, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 серпня 2002 року, вона є офіційним державним документом, в якому зведено відомості про сучасний стан рідкісних, таких, що перебувають під загрозою зникнення, та типових природних рослинних угруповань України, що відіграють важливу роль як складова частина біологічного різноманіття і потребують особливої охорони.
Охорону і захист лісів в Україні здійснюють:
·         державна лісова охорона, яка діє у складі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, органу виконавчої влади, Автономної Республіки Крим з питань лісового господарства та підприємств, установ і організацій, що належать до сфери їх управління;
·         лісова охорона інших постійних лісокористувачів і власників лісів (ст. 89 ЛК України).
Основними завданнями державної лісової охорони є: здійснення державного контролю за додержанням лісового законодавства; забезпечення охорони лісів від пожеж, незаконних рубок, захист від шкідників і хвороб, пошкодження внаслідок антропогенного та іншого шкідливого впливу. її діяльність урегульована Постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2009 року "Положення про державну лісову охорону".
Ступінь пожежної небезпеки визначався за "Шкалою оцінки природної пожежної небезпеки лісових ділянокних ділянок лісового фонду” розробленою інститутом "Укрдіпроліс" і затвердженою наказом Міністерства лісового господарства України від 2 червня 1997 року № 52.
Лісовий кодекс України
ЛІСОВИ́Й КО́ДЕКС УКРАЇ́НИ – законодавчий акт, який регулює правові відносини на території України з метою забезпечення підвищення продуктивності, посилення корисних властивостей, охорони та відтворен­ня лісів, задоволення потреб су­спільства та населення в деревині, технічній і лікарській сировині, кормових, харчових продуктах лісу. Л. к. У. затв. 1994 (зі змінами та доповненнями – 2006). Містить 8 розділів («Загальні по­ложення», «Права на ліси», «Дер­жавне регулювання та управління у сфері лісових відносин», «Організація лісового господар­ства», «Ведення лісового господарства», «Вирішення спорів у сфері охорони, захисту, використання та відтворення лісів, відповідальність за порушення лісового законодавства», «Між­народні відносини», «Прикінцеві положення»), 23 глави, 110 статей.
У 1-му розділі визначено поняття лісу та ліс. ресурсів, склад ліс. фонду. У 2-му розділі зазначено, що ліси можуть перебувати в держ., комунал. та приват. власності, окреслено права та обов’язки громадян і юрид. осіб, які мають у приват. власності ліси, порядок набуття та припинення права приват. власності на ліси, права користування лісами, права та обов’язки постій. і тимчас. лісокористувачів. 3-й розділ містить інформацію про завдання держ. регулювання та упр. у сфері ліс. відносин, повноваження держ. ор­ганів у ліс. госп-ві та ліс. відносинах. 4-й розділ визначає завдан­ня та зміст орг-ції ліс. госп-ва, нормат.-правові акти з його ведення, особливості поділу лісів за екол. і соц.-екон. значенням, встановлення віку стиглості деревостанів та норм використання ліс. ресурсів (розрахунк. лісосіка), поняття та зміст лісовпорядкування, основи створення держ. ліс. кадастру та ведення обліку лісів, порядок моніторингу лісів і ліс. сертифікації, зміни цільового призначення земел. ліс. ділянок. У 5-му розділі сформульовано осн. вимоги до ведення ліс. госп-ва; обґрунтовано види використання ліс. ресурсів – заг. та спец. (заготівля деревини, другоряд. ліс. матеріалів, побічні ліс. користування, використання корис. властивостей лісів для культурно-оздоров., рекреац., спорт., туристич. і освіт.-вихов. цілей, потреб мислив. господарства, проведення  робіт тощо), які здійснюють за спец. дозволом; визначено мету та шляхи відтворення лісів (лісовідновлення і лісорозведення), заходи з підвищення продуктивності лісів, поліпшення якіс. складу та збереження біорізноманіття в них, охорони й захисту лісів, організацію контролю за охороною, захистом, використанням і відтворенням лісів та фінансування цих заходів, а також характер екон. стимулювання розширеного відтворення лісів; зазначено, що особливості охо­рони, захисту, використання та відтворення лісів на землях природно-заповід. фонду та оборони, на земел. ділянках зон відчуження та обов’язк. відселення, котрі зазнали радіоактив. забруднення, визначають відповідні закони, Л. к. У. та ін. законодавчі акти. 6-й розділ висвітлює порядок вирішення спорів щодо охорони, захисту, використання та відтворення лісів, відповідальність за порушення ліс. законодавства. 7-й розділ визначає порядок застосування вимог міжнар. договорів; 8-й розділ – порядок застосування нормативно правових актів Кодексу.






Комментариев нет:

Отправить комментарий